Ajánló

Mostanság fejben utazom. Milyen igaz, hogy a gondolatoknak nem szab határt semmi: sosem látott, ismeretlen tájakra képzelem oda magam, vagy éppen a már bejárt helyeket járom be újra és újra, emlékeimre és a fényképekre hagyatkozva.
Kicsit kilóg ebből a blogból, de azért meg szeretném mutatni Németújvár (Güssing) várát, mert egy rövidebb őrségi tartózkodás alatt is meglátogatható, elég egy fél napot rászánni. Ugye megint ott kezdődik a dolog, amit a korosztályomnak nem kell magyarázni: az ember átgurul a határon… ugyanazon a határon, ahol néhány évvel ezelőtt még félre kellett állni és ki kellett bontani az Olaszországból hozott elektromos fogkefe dobozát, mert a határőr nem tudta, hogy mi az… Nyah…. hát ilyen öreg vagyok / nem volt az olyan régen (nem kívánt rész törlendő) 🙂 .
Szóóóóóval, amit Güssingről tudni kell az itt van… A vár sokáig láthatatlan az útról, aztán egyszer csak támad egy rés a bokrok között: vészfék, visszatolat… majd inkább megfordul és megáll… a kis kilátóhelyről pedig ezt lehet látni:

A vár csodás: málladozó vakolatú vastag falak… meszelt falú termek… boltíves ablakok. Időutazás, amit annyira szeretek: kovácsolt vas tárgyak, fegyverek… használati eszközök: ruhák, amelyek régen hús-vér embereket öleltek körül… a régi csodaszép étkészlettel megterített asztal, körben faragott támlás, bőrbevonatú székek, mintha csak azt várná minden, hogy a Batthyány család tagjai belépjenek az ajtón… régen elhalt rokonok sárguló képei üveg mögé zárva. Nem is sorolom tovább, inkább felteszek az átlagosnál kicsit több képet – kedvcsináló gyanánt. 🙂


One thought on “Ajánló

  1. Ez is ehhez a bloghoz tartozik, mert hát ott van, csak a túloldalon. 🙂
    Nagyon szép hely. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s