Temető-nap

Cseriék tanácsára “külföldre” megyek. 🙂 A bejegyzés mégis illik ebbe a blogba, hiszen ahogy ott hallottam egyszer: “az Őrség nem ér véget a határnál” – úgyhogy irány Szlovénia. Magyarszombatfánál megyek át, még mindig furcsa érzéssel töltenek el az üres, lezárt határőr-bódék, az aszfaltra festett STOP felirat, amin fékezés nélkül gurulok át. (Miként Selo-ban a STOP táblánál is, kiváltva ezzel némi ökölrázást jobbról és egy kis szorítást a saját gyomrom tájékán…. banyek, hát nézem a tájat…. 😛 )

Na szóval sikeresen megérkezem Selo-ba (Nagytótlak), rögtön az út mentén jobbra már látom is a Rotundát, szebbik nevén a Szent Miklós templomot, aminél először meg kell állni. Árpád-kori kerek templomocska, sokszor át volt már építve, ezért meglehetősen újszerűnek látszik, de ez ne tévesszen meg senkit: a nagy restaurálások éppen az eredeti formát állították vissza a 13. század közepéről. A munkálatoknak köszönhetően váltak láthatóvá a belső freskók is, amiket én persze most nem látok, mivel szezon vége van és már nem lehet bemenni. Sajnos. Elsétálok viszont a domboldalon, erdőszélén megbújó temetőbe.

Tovább az úton Moravske Toplice felé (mostanra már a nevét is megjegyeztem, de ez azért nem volt egyszerű 🙂 ). Igazából itt is a temető érdekel, mert ám ez egy olyan temető a dombtetőn, amin keresztülmegy az országút. Bizony. Jobbra templomocska ravatalozóval és néhány sír, balra megint csak jónéhány sír – közte pedig megy a forgalom. Najó, a “forgalom” azért erőteljesen barokkos túlzás, de ha autók jönnek néha, azok itt mennek át szépen a következő falucska felé.

Úgy látszik hatással vannak rám még a közelmúlt ünnepek, mert megállok még egy temetkezési helynél:  szintén egy magaslaton áll a szép kis templom, sétálok a gondozott sírok között, keresem a magyar neveket, gyönyörködöm a kilátásban, a friss virágokban, a falevelek színében… valahogy nem az elmúlást érzem a mai napon, éppen inkább a tovább-élést. Dehát már régen megszoktam, hogy néha a saját gondolataimat/érzéseimet sem értem nemhogy másokéit . 🙂

5 thoughts on “Temető-nap

  1. Nagyon szép. Nekem ez most hasznosinformáció volt, más okból. 🙂 Szóval át lehet menni:):)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s